fbpx

 

Dag 2 Nadi Shodhana voor Harmonie & Balans

 

Fantastische JIJ, 

 

Jippie, we zijn aangekomen bij Dag 2 van deze challenge. Vandaag introduceer ik Nadi Shodhana, de wisselende neusgaten ademhaling, die zorgt voor harmonie & balans.

 

 Kosha’s, Nadis en Chakra’s

 

 

In de yoga werken we met de Koshas (lichaamslagen). Je lichaam bestaat uit 5 lagen van fysiek, astraal (energiek, emotioneel, mentaal) naar spiritueel en al deze lagen staan met elkaar in verbinding. De energieke lichaamslaag bestaat uit Nadis (energiebanen) en Chakras (energiewielen waar Nadis kruisen). In de yoga werken we het meest met de 5 Chakra’s die verbonden zijn met de wervelkolom.

 

Met de ademhalingsoefening van vandaag zuiveren we 2 hoofd-Nadi’s (Ida en Pingala) die rond de wervelkolom draaien en elke chakra onderweg activeren. Dit zorgt voor balans in alle kosha’s.

 

 

Alle lichamen hebben invloed op elkaar. Via deze ademhalingsoefening creëer je balans wat zeer bevorderlijk is voor kalmte en rust.

 

Als je bijvoorbeeld buikpijn hebt, dan voel je dat alle energie richting je buik gaat, waardoor jij je niet optimaal voelt. Zo ook als je hyper bent of in een constante staat van alertheid (stress, overspannenheid en/of burnout) leeft.

 

De ademhalingsoefening van vandaag zorgt voor balans ten eerste in je energieke lichaam. Het brengt rust tussen actief en passief en het kalmeert je twee hersenhelften. Het zorgt tevens voor harmonie tussen je vrouwelijke en mannelijke energie, waardoor alle lichaamslagen een betere connectie krijgen en dus meer in harmonie functioneren.

 

Vishnu Mudra

 

Voordat je naar de instructies gaat luisteren hoe je Nadi Shodhana beoefent, wil ik graag het handgebaar of de mudra die je hierbij gebruikt uitleggen. Je gebruikt je rechterhand en laat de linkerhand rusten op je schoot. Kan ook andersom maar voor het gemak gebruik ik nu rechts als actieve hand. De wijs- en middelvinger van je actieve hand buig je in de handpalm, zo kun je met de duim één neusgat sluiten en de ringvinger en pink samen sluiten het andere neusgat. Zie de foto hieronder.

 

 

 

Hoe doe ik Nadi Shodhana?

 

Dan nodig ik je nu uit om naar de audio met instructies te luisteren en daarna uit te dagen om deze ademoefening vandaag zo vaak en zo lang als comfortabel voelt te doen.

 

Hoe doe ik Nadi Shodhana?

by JJ van Zon | Adem je Kalm Challenge

 

✅ Ga zitten in een comfortabele houding met een rechte rug.

✅ Gebruik één hand voor Vishnu mudra en de andere laat je rusten op je schoot. Je kunt natuurlijk ook andere handgebaren gebruiken om, om&om je neusgaten dicht te houden, maar ik heb gekozen voor deze uitleg om Vishnu mudra te gebruiken.

✅ Sluit nu met je duim je rechterneusgat en adem in door links.

✅ Sluit nu met de ringvinger en je pink samen je linkerneusgat en adem uit door je rechterneusgat.

✅ Adem nu in door je rechterneusgat.

✅ Sluit wederom je rechterneusgat en adem uit door links.

 

 

 

Nadi Shodana, de wisselende neusgaten ademhaling

 

 

✅ Adem nu weer in door je linkerneusgat.

✅ Sluit links, adem uit door rechts.

✅ Adem in door rechts.

✅ Sluit rechts, adem uit door links.

✅ Adem in door links.

✅ En ga zo door met de wisselende neusgaten ademhaling voor zolang als comfortabel voelt.

✅ Als je klaar bent zorg dan dat je via je rechterneusgat uitademt en blijf dan nog minstens een minuutje in stilte zitten, terwijl je door beide neusgaten ademt en observeer (met nieuwsgierigheid) het effect.

 

Mocht je nog meer willen weten over Nadi Shodhana; de wisselende neusgaten ademhaling dan heb ik hier nog een interessant artikel voor je.

 

De derde ademhalingsoefening van deze challenge kan jou beter doen slapen, en tevens helpen als jij je gestrest of angstig voelt.

 

 

Als jij je hebt opgegeven voor de Adem je Kalm Challenge krijg je morgen automatisch de email en anders klik je hier voor deze ademhalingstechniek.

 

Love, Peace & Namasté

JJ

 

Ps. Als je aan de hand van Dag 2 Nadi Shodhana voor Harmonie & Balans nog vragen hebt, of je wilt je ervaring met me delen (graag zelfs) laat dan hieronder vooral een reactie achter.

 

Gratis Meditaties Minder Stress

Wordt het tijd voor een dosis vrolijkheid?

*als jij je aanmeldt schrijf jij je ook meteen in voor de nieuwsbrief.

You have Successfully Subscribed!