fbpx

 

 

Wat is meditatie & waarom is het goed voor je?

 

Meditatie is niets meer dan de tijd nemen om terug te keren naar de basis, jezelf te gronden, en in het moment te komen. In deze meditatie handleiding voor beginners vind jij antwoorden op de basis vragen en de eerste stappen die jij kunt nemen om de vruchten van meditatie te plukken; innerlijke rust en authentieke kracht.

 

Gedurende meditatie oefen je

om jouw Zelf los te koppelen

van angst; negativiteit,

onzekerheid, stress en oordeel.

 

Je pelt als het ware de ui laag voor laag af totdat je bij je authentieke kern bent uitgekomen en jij je weer herinnert wat een leven zonder angst en oordeel is. Voor een klein moment ervaar jij het leven vanuit deze authentieke kern.

 

Dit wordt omschreven als de stilte, terug naar de kern, in het midden leven, gegrond of gecenterd zijn. De ene keer lukt het om dit moment lang te ervaren en een andere keer lukt het om er maar even te blijven, of er zijn ook meditatie-momenten dat je het niet ervaart. Alles is goed! Er is géén fout bij meditatie.

 

Hoe vaker jij mediteert,

hoe vaker jij een

moment zult ervaren

waar angst geen deel

van je leven uit maakt.

 

Dit noemen we ook wel verlichting. Iedere keer na een meditatie neem jij een beetje van dat ‘verlichte’ moment mee in je leven, zodat je op een gegeven moment angst gaat herkennen. Op deze manier kun jij zonder gemanipuleerd te worden (door angst) keuzes maken.

 

Authentieke keuzes noem ik ze. Authentieke keuzes zullen je achteraf nooit met spijt bombarderen, onzeker maken, of je met een mislukt gevoel achter laten. Authentieke keuzes geven je de moed om te handelen – buiten je comfort-zone – en ze zullen altijd voelen als een les die hoort bij het leven. Het gaat dus niet om falen. Doen is gelijk aan succes.

 

Je kunt overal mediteren - JJ van Zon

 

Meditatie-oefening

 

Zorg voor stilte. Geen muziek, televisie of anders aan. Zet je telefoon even op stil. Je hebt natuurlijk geen invloed op je buren, vogels die fluiten of een vuilniswagen die voorbij rijdt. Laat deze geluiden gewoon zijn.

 

Ga zitten in een comfortabele positie, liefst met een rechte rug, laat je handen rusten op je schoot en sluit je ogen.

 

Voor de komende twee minuten ga jij observeren. Wat gebeurt er als ik stil zit? Waar gaan mijn gedachten heen? Wat voel ik? Heb ik veel weerstand? Bedenk ik van allerlei smoesjes om dit niet te doen?

 

Tijdens deze minuten hoef je jouw gedachten of gevoelens niet te controleren. Laat het allemaal lekker zijn. Het enige wat ik van je vraag is om te blijven zitten en observeer.

 

Op deze manier wordt jij bewust van je gedachten en gevoelens. Dat is stap 1 om uit de grip van angst te geraken. Als kanttekening wil ik je het advies geven om je niet te veroordelen over de bevindingen tijdens deze meditatie. Mocht je veel weerstand ervaren, schrijf deze op zodat je er op afstand naar kunt kijken. Jij bent niet je gedachten.

 

Doe deze opdracht zo lang als comfortabel voelt en zo vaak als jij wilt.

 

Ashram India Hatha Yoga Teacher Training JJ van Zon

 

Toen ik 2 maanden in een ashram in India verbleef deed ik dagelijks aan yoga, ademen en meditatie. In de eerste weken werd ik geconfronteerd met mijn inner-rebel. Van alle kanten kwam weerstand. Gedachten en gevoelens maakten mijn leven zwaar. In de ashram werd ik gedwongen om er naar te kijken.

 

Je gaat daadwerkelijk door een hel om uiteindelijk verlichting te ervaren. Ik kan je vertellen dat ik nog nooit zo dicht bij mezelf ben geweest als in die laatste weken in India. En dat neemt niemand mij meer af. Dit is een ervaring.

 

De wetenschap dat ik

rust, kalmte, geduld,

kracht, authenticiteit,

licht, moed, enzovoorts …

allemaal al in mij heb

is van enorme waarde.

 

Angst wil hier graag een doekje voor hangen, zodat je denkt dat je geen toegang tot deze juweeltjes hebt. Angst is de olifant in de kamer die vaak niet wordt besproken. Als men last van stress heeft, dan nog laten we de olifant links liggen.

 

Meditatie geeft je de moed

om de olifant aan te spreken.

“Hè Angst,

is het nou afgelopen?

Ik laat me vanaf nu niet meer

manipuleren door je.

Punt!”

 

Met iets simpels als meditatie kun jij dus authentieke keuzes leren maken en zo herstel je de balans. Zo herstel jij de waarheid. Inzichten dat het niet draait om uiterlijk, maar dat jij al prachtig bent zoals je bent zullen je bevrijden en daardoor je leven verrijken. Door te mediteren zul jij de invloed van angst op jouw keuzes beperken, waardoor jij meer oog zult hebben voor het positieve en dus meer zult genieten. Dat is hoe sterk meditatie kan zijn.

 

Echter is er een groot verschil tussen deze informatie weten, of deze informatie ook toepassen.

 

De geweldige resultaten van meditatie

zul je daadwerkelijk ervaren

wanneer je het consequent doet.

Dat is de kracht van

een dagelijks me-timemoment.

 

Mijn boek; de kracht van me-time (spiritualiteit voor de eigenwijs) legt je stap voor stap uit hoe jij jouw ideale me-time (meditatie) moment kunt creëren. Je kunt het hier bestellen

 

Master De Kracht van Me-time door JJ van Zon

 

Meditatie brengt je

terug naar de essentie

voordat angst en oordeel

bestaan heeft.

Dit is de plek

waar alleen liefde heerst

en waar jouw ziel en hart

de dienst uitmaken.

 

Dit is het begin waar jouw ziel en je lichaam besloten bij elkaar te komen. Na deze buitengewone gebeurtenis, heb je te maken gehad met invloeden van buitenaf, waardoor je redenen hebt om jezelf te beschermen door je aan te passen en te veranderen wie je bent.

 

Je bent geboren in een gezin. Je moet je aanpassen. Je groeit op in een buurt. Je past je aan. Je hebt te maken met de regels van de samenleving. Je past je aan. Er zijn mensen om je heen die je vertellen wat je moet dragen, hoe je moet denken en van wie je moet houden. Onzekerheid neemt toe, emoties komen naar boven en in feite zit je in de overlevingsmodus. En hoe meer je opgroeit, hoe meer je die persona of identiteit ontwikkelt, die wij het ego noemen.

 

En als ego een muur zou zijn, zou het ons doen denken dat het een veilige muur is. Het is de veiligste muur op de planeet. Dus je kunt het maar beter niet afbreken. Het doet zijn uiterste best (met alle middelen) om jou binnen de muren, in de comfort-zone te houden.

 

Maar tegelijkertijd zorgt deze persona voor een grotere afstand tussen jou en de essentie waarom je hier bent. En je ziel wil vrij zijn en doorgaan richting zijn bestemming. Maar angst heeft je overtuigd om ‘veilig’ in de comfort-zone te blijven. Je stagneert. De flow wil wel, maar kan niet. Dit levert conflict op! Dit is de stress die je voelt.

 

Meditatie zorgt voor rust & kracht JJ van Zon

 

Dus … je ziel heeft een bestemming en angst zorgt voor stagnering wat zorgt voor stress (of erger).

 

Om ervoor te zorgen dat je ziel vrij is

moet je dus de stagnering

verhelpen en weer gaan stromen.

“Go with the flow”

is niet zomaar een gezegde.

 

Hoe doe ik dit?

 

1. Actie overtreft weten

 

Je moet de ui gaan pellen. Dit hoeft niet in één keer. Gun jezelf de tijd om dit laag voor laag te doen. Er is geen fout in meditatie. Meditatie is ook voor iedereen (dus ook voor jou). Meditatie is hét instrument dat zorgt voor het snelst gewenste resultaat. Het kost bereidwilligheid en een dagelijkse toewijding van een aantal minuten.

 

2. Plan het NU…

 

Maak nu plaats in je agenda om dagelijks een me-time moment in te lassen waarin jij op jouw manier mediteert. Ik zeg nadrukkelijk op jouw manier, want er is namelijk geen fout in meditatie.

 

3. Bij weerstand ga door.

 

YES, ik voel weerstand! Dat betekent dat je iets wakker schudt. Je raakt bewust dat je weerstand hebt en je gaat het bij een consistente practice herkennen. Blijf volhouden! Geloof de weerstand niet!

 

Ik wens je heel veel succes met je start in meditatie-land. Het gaat je zoveel brengen.

 

Ik heb speciaal voor jou vier gratis meditaties opgenomen zodat jij een makkelijke start kunt maken. Kies je gewenste meditatie voor dat moment uit en ga dan lekker zitten of liggen en mediteer. Klik hier voor de gratis meditaties.

 

Namasté Xx JJ

Gratis Meditaties Minder Stress

Wordt het tijd voor een dosis vrolijkheid?

*als jij je aanmeldt schrijf jij je ook meteen in voor de nieuwsbrief.

You have Successfully Subscribed!