fbpx

 

Hoe krijg je vrede in je hart?

 

Soms krijg je een juweeltje in je schoot geworpen, die je ontwikkeling dat duwtje geeft waar je op zat te wachten. 

Het was al weer even geleden dat ik een boek in een paar dagen uitlas, omdat het zo interessant was. ‘Anatomie van de Vrede’ van het Arbinger Institute heeft me inzichten gegeven hoe ik conflicten kan aanpakken; innerlijke conflicten en ook in al mijn relaties. Het heeft me doen inzien hoe ruzies en oorlogen ontstaan… en hoe deze op te lossen. 

Je hebt volgens dit boek namelijk twee keuzes. Je hebt vrede in je hart en ziet jezelf en anderen als mens, of je hebt oorlog in je hart en dan wordt jij en/of de ander een object. Als object ga je verder weg van je natuurlijke staat van zijn, en dus heb je zelfrechtvaardiging nodig. En als je hiernaar op zoek gaat, zul je het ook altijd vinden. Maar door dat zelfbedrog en al die smoesjes kun je zo ver van je kern komen dat je als het ware ‘gevangen’ zit in je eigen illusie of box zoals ze dat in het boek benoemen. 

 

Dit sluit helemaal aan op wat ik geloof; de principes van yoga, een cursus in wonderen, en mijn eigen spirituele ervaringen. 

 

In mijn lessen of coaching benoem ik altijd de keuze tussen het hoofd (ego/angst) of het hart (liefde). Je bent onbewust of bewust altijd degene die de keuze maakt. Met meer bewustwording maak je betere keuzes en voel jij je beter. 

Het interessante van dit boek vond ik dat het hart dus ook geleid wordt door vrede of oorlog. Logisch toch! Heeft je hoofd invloed op je hart of niet? Weet jij hoe jij de invloed van je hoofd gescheiden kunt houden van je hart, zodat er vrede heerst? 

Voor mij weer een mooie impuls om dit te gaan beoefenen. 

 

Vrede in het hart kan worden bereikt door een combinatie van innerlijk werk, zelfzorg en bewuste keuzes.

 

Hier zijn enkele suggesties om vrede in je hart te bevorderen:

  • Zelfreflectie: Neem de tijd om naar binnen te keren en jezelf beter te leren kennen. Onderzoek je gedachten, gevoelens en overtuigingen. Identificeer wat je innerlijke onrust veroorzaakt en welke aspecten van jezelf aandacht nodig hebben.

 

  • Acceptatie: Omarm jezelf volledig, inclusief je sterke punten en tekortkomingen. Accepteer dat je menselijk bent en dat je niet perfect hoeft te zijn. Laat los wat je niet kunt veranderen en omarm wie je werkelijk bent.

 

  • Loslaten van weerstand: Weerstand tegen wat is, creëert vaak innerlijke onrust. Leer om los te laten en te accepteren wat je niet kunt controleren. Focus op wat binnen je macht ligt en richt je energie op positieve veranderingen.

 

Ik ben liefde. Alles in mij en buiten mij is liefde. Vandaag heb ik ervoor gekozen om dit te herhalen, dit te geloven en me hieraan te committeren. Ik ben liefde. Al het andere dat ik heb besloten te geloven, is vals bewijs dat echt lijkt. Wat ik vandaag als echt kies, is liefde en alleen liefde. Ik ben liefde.  – Gabrielle Bernstein

 

  • Vergeving: Onderzoek wat voor wrok of negatieve gevoelens je vasthoudt. Werk aan het vergeven van jezelf en anderen. Vergeving bevrijdt je van de last van negativiteit en opent de deur naar vrede en heling.

 

  • Me-time (zelfzorg): Neem de tijd om voor jezelf te zorgen. Doe dingen die je vreugde brengen, zoals het beoefenen van hobby’s, tijd doorbrengen in de natuur, mediteren of rustige momenten van reflectie. Zorg voor een goede balans tussen werk, rust en ontspanning.
JJ van Zon Meditation Podcast Cover website for blog post metimeacademy.nl (800 × 419 px)

 

  • Mindfulness en meditatie: Beoefen mindfulness en meditatie om in het huidige moment te zijn en je gedachten en emoties te observeren zonder oordeel. Deze praktijken helpen je om een dieper bewustzijn te ontwikkelen en innerlijke rust te vinden. Mediteren kun je samen met mij doen. Ga naar JJ van Zon Meditation Podcast en start vandaag nog.

 

  • Dankbaarheid: Cultiveer dankbaarheid voor de positieve aspecten van je leven. Richt je aandacht op wat wel goed gaat en waar je dankbaar voor bent. Dankbaarheid helpt je om je perspectief te verschuiven naar het positieve en vrede te vinden in de kleine dingen.

 

  • Verbondenheid: Zoek verbinding met anderen door liefdevolle relaties op te bouwen en actief deel te nemen aan gemeenschap en sociale activiteiten. Het gevoel van verbondenheid kan vrede en vreugde in je hart brengen.

 

“Verbinding is dé reden waarom we hier zijn, het geeft zin en betekenis aan ons leven.”Brené Brown

 

Onthoud dat het cultiveren van vrede in het hart een continu proces is dat tijd en oefening vereist. Sta jezelf toe om geduldig te zijn en wees vriendelijk voor jezelf terwijl je stappen onderneemt om innerlijke vrede te bevorderen.

Het boek ‘Anatomie van de Vrede’ geschreven door het Arbinger Institute helpt je met inzichten en is echt een aanrader. Ik wens jou heel veel succes en vooral plezier met het realiseren van vrede in je hart. 

 

Love, Peace & Namasté,

JJ

 

Ps. Als je aan de hand van “Hoe krijg je vrede in je hart?” nog vragen hebt, of je wilt je ervaring met me delen (graag zelfs) laat dan hieronder vooral een reactie achter.

Gratis Meditaties Minder Stress

Wordt het tijd voor een dosis vrolijkheid?

*als jij je aanmeldt schrijf jij je ook meteen in voor de nieuwsbrief.

You have Successfully Subscribed!