fbpx

 

Dag 1 Adem je Kalm met Ujjayi Ademhaling

 

Fantastische JIJ, 

 

Vandaag introduceer ik een ademhalingsoefening vanuit de Yoga; Ujjayi Ademhaling

 

Deze fantastische Pranayama, zoals we in Yogaland een ademhalingsoefening noemen heeft net als de rest van de ademhalingsoefeningen effect op je parasympathische zenuwstelsel. Dit is het ‘passieve’ deel van het autonome zenuwstelsel en als dit deel geactiveerd wordt is de weg vrij voor het lichaam om in een toestand van rust en herstel te komen. 

 

Naast dit wonderlijke effect op je zenuwstelsel oefenen we vandaag Uijayi pranayama (zo vaak als je kunt) omdat het tevens je bewustwording vergroot, wat sowieso al een rust is voor je gehele welzijn. 

 

Ujjayi Ademhaling vergroot je bewustzijn en kalmeert je lichaam en geest. 

 

De Ujjayi ademhaling, of ‘oceaanademhaling’ verhoogt de concentratie, het verwarmt het lichaam en maakt de adem regelmatig. Je ademt door de neus, waarbij je de adem achter in de keel afremt met een zacht ruisend geluid, wat dus klinkt als de golven van de oceaan. 

 

Volgens de Hatha Yoga Pradipika, de bijbel van Hatha Yoga betekent Ujjayi ‘overwinnaar’; Ujji is de wortel die ‘veroveren’ of ‘verkrijgen door verovering’ betekent. In het Engels staat Ujjayi bekend als de ‘psychische adem’ vanwege het effect op de geest. Hoewel ik het nu beschrijf als een specifieke oefening, vindt deze pranayama spontaan plaats wanneer de concentratie diep en intens wordt. 

 

De beoefening van Ujjayi is zo eenvoudig dat het in elke positie en overal kan worden gedaan.

 

Als je de Ujjayi ademhaling doet tijdens de uitvoering van yogahoudingen (asana’s), verhoogt dit het zuurstofniveau in je bloed en verzuren de spieren minder snel, waardoor het lichaam de ruimte krijgt om te ontspannen en het balans tussen lichaam en geest kan herstellen. Het effect is een gefocuste, kalme geest.

 

Kortom; Ujjayi helpt het lichaam en de geest te ontspannen, en ontwikkelt bewustzijn van het subtiele lichaam en psychische gevoeligheid. Ujjayi bevordert tevens het verwerken van de zintuigen en Pratyahara, wat in het Sanskrit terugtrekken van de zintuigen of ervaren zonder zintuigen betekent. 

 

Hoe doe ik Uijayi Pranayama? 

 

Luister naar de audio waarin ik je uitleg hoe jij Ujjayi Pranayama doet.

 

Hoe doe je Ujjayi Ademhaling?

by JJ van Zon | Adem je Kalm Challenge

 

✅ Zit in een comfortabele meditatieve houding of lig in shavasana (de lijkhouding).

✅ Word je bewust van het natuurlijke ademhalingsproces en voel de adem door de luchtpijp naar beneden en weer naar boven gaan. 

✅ Trek nu het gebied aan de achterkant van de keel een beetje samen zoals je doet wanneer je slikt. Je werkt hier met de glottis, een soort van weefselflap die onder de tong aan de achterkant van de keel zit. De belangrijkste functie van de glottis is om tijdens het eten de luchtpijp te sluiten om te voorkomen dat voedsel in je luchtwegen komt. Dus terwijl je ademt, trek je dit gedeelte van de keel nu samen, maar let wel op dat je de keel niet te gespannen houdt tijdens de Ujjayi ademhaling. 

 

Een lichte aanspanning van de keel bij Ujjayi Ademhaling is voldoende.

 

✅ Je ademt gewoon door de neus, waarbij je nu dus door de glottis aan te spannen de adem achter in de keel afremt met een zacht ruisend geluid. Klinkt als de golven van de zee of voor de Star Wars Fans onder ons, als Darth Vader. Zorg wel dat het geluid vanuit de keel komt en niet gedwongen door de neus. (Aantal keer voordoen – pauze)

✅ Maak de in- en uitademing lang, diep en gecontroleerd. De wijsgeer en vader van yoga Patanjali schrijft in de Yoga Sutra’s dat deze ademhaling lang en soepel moet zijn voor het beste effect. 

✅ Oefen deze yoga-ademhaling en concentreer je op het geluid.

✅ Ga door zo lang als je kunt, met volledig bewustzijn

 

Mocht je nog meer willen weten over Ujjayi Breath dan heb ik hier nog een interessant artikel voor je.

 

Ik wens je veel plezier met de Ujjayi Pranayama. 

 

Deze post is Dag 1 van de Adem je Kalm Challenge, dus ik daag je uit om de Ujjayi ademhaling vandaag zo vaak en zo lang als comfortabel voelt te doen en observeer wat er gebeurt met nieuwsgierigheid. 

 

Als jij je opgegeven hebt voor de Adem je Kalm Challenge dan ontvang je morgen een email met Dag 2 waarin ik je kennis laat maken met Nadi Shodhana, een pranayama die zorgt voor harmonie en balans waardoor jij je (nog) kalmer kunt voelen. Je kunt ook hier klikken om naar Dag 2 van de Adem je Kalm Challenge te gaan. 

 

Love, Peace & Namasté 

JJ

 

Ps. Als je aan de hand van Dag 1 Adem je Kalm met Ujjayi Ademhaling nog vragen hebt, of je wilt je ervaring met me delen (graag zelfs) laat dan hieronder vooral een reactie achter.  

 

Gratis Meditaties Minder Stress

Wordt het tijd voor een dosis vrolijkheid?

*als jij je aanmeldt schrijf jij je ook meteen in voor de nieuwsbrief.

You have Successfully Subscribed!